Isnin, 4 Jun 2012

Salam Allz....

Berhupdate lagi blog ku ini kannn.. alahaiiii.. terajin la plakkk...
Tapi kali ini rajin ada makna...
sebab ada permintaan dr rakan seperantauan aku ni yg nakkan resepi cik CENDOL
dan juga
resepi cik STEW KAMBING
straight to the point je la yek... 

Cik NoorKartina... aku buat entry ni khas utk kau.. 
sila berterima kasih dgn menjemput aku makan RVC ko nanti yek.. haha

^
^
^
^
^
^
^
^

CENDOL
(Resepi mahal turun temurun oleh Ibunda tercinta... xder dlm koleksi cik gugel)



Bahan2 :-

2 cawan Tepung Beras
1 cawan Tepung Jaggung
9 cawan air
Garam secukup rasa
sedikit kapor sireh pulang ke gaggang
Esen Hijau (ikut suka.. klu nk terang buh banyak sket.. baru boleh bertukar jd Shrek :P)

Cara Memasak :-

Masukkan kesemua bahan diatas tu, gaulkan sehingga sebati sejiwa.
Selepas itu bolehlah dijerang diatas dapur dgn kadar api yg romantik
Setelah agak likat, mcm buat puding tu.. tutup api dan... jeng3x!!
masukkan dlm acuan maruku, atau acuan yg dibuat sendiri (khas utk perantau mcm kami je..)
tekankan terus kedalam air sejuk
Sekian
** Yg accessories lain pepandai lah ye tambah sendiri.. hehe **

^
^
^
^
^
^

STEW KAMBING
(Resepi pusaka dari airtangan bapa ku tercinta... al-fatihhah utk arwah abah.. )



Bahan2 :-

1kg Kambing muda
1kg bawang besar
1kg tomatto buah
3-4 biji cili merah (ikut suka klu nk pedas letak sekilo pn xper.. haha)
Madu lebah secukup rasa
bahan perasa garam & pak Ajinamoto


Cara Memasak :-

Kambing dicuci dan ditoskan
Bawang besar, cili merah dan tomatto digoreng sebijik2
setelah digoreng
Bawang dan tomato tadi di potong dadu,
cili diblend
Leburkan semua bahan dadu & blend tadi dlm periuk mahal :P (xperlu tumis ye puan2)
masukkan skali cik kambing
masak meka semua sampai empuk
(kalau pekat sangat bleh tambah air sket2.. jgn cair sngt nanti jadi sup la plak..)
setelah itu masukkan madu dan bahan perasa yg lain
sedia dimakan dengan roti perancis time panas2
Sekian



Resepi pn dah tepek kt sini, selamat mencuba ye cik Tina.. dah siap leh tayang kt Fb.. 
biar anak sifu ni tengok dulu.. pastu bleh ajak rasa sekali skala.. penting tu!!

Ok.. tuan tanah dh berdebar2 nak tengok sambungan drama Seindah Sakura sebelum masuk opis utk masak lunch.. my twins boy mintak nak makan daging salai masak lemak cili api kasi letak rebung
So, xyah susah2 nak pikir masak apa... tiap2 hari ada je permintaan dari si twins yg agak kuat makan..
xper.. ummie suka jer... i masak u makan.. alhamdullilah

Bye2.. maasalamah :)



Tiada ulasan: