Isnin, 17 Disember 2012

Salam sekali lagi

ewah.. ewahh.. bukan main rajin la minah ni kan
maka tetiba terajin hupdate tetiap hari
kalau tak maunya duakalisebulan

minggu ni aje kot..
sok lusa mesti senyapppp balik dah.. sebab...
insyallah start esok sampai minggu depan me n family nk gi vacation
memandangkan skarang ni musim cuti2 skolah kt Saudi 
dan semua negara2 middle east rasanya

kami nak kemana?? tunggguuuuu la dulu
nanti i update la later.. later.. on.. hehehehe..
 kami pernah kesana suatu masa dulu.. tak silap tahun 2010 kot..
tapi kali ni nak kesana lagi bersebab

sebabnya adik aku dan family dia pon cuti sama2 kami kali ni
plus xbrapa nak puas masa first time pegi tu pn betol gak kekdahnya
(dasar sungguh!!.. mana pernah rasa puas klu gi bercuti.. tol tak?.. aku la tuh okehh!)
itu yg my lil boy terlebih excited
kezen forever dia ada skali.. sonok sakan lah mamat tuh
moga perjalan kami sekeluarga dan juga keluarga adik aku dilindungi Allah swt
dan dipermudahkan segala urusan... insyallah taala... ameen..

ok lah.. harini malas nk celoteh pepanjang.. 
memandangkan kaki dan badan aku dlm selimut
cuma jari jemari je yg kuar utk menghayun keyboard lappy
cuaca Jubail ni mcm semalam.. 11dgre ajekkk!!.. fullstop! grrrrrrrr!

Layan je la foto 2-3 kerat bestfren/boyfren/kezen forever dak Qaweem ni
harap kemesraan mereka kekal hingga ke Jannah
walau kami dok jauh berjotaaaa batu.. namun kalian tetap dekat dihati kami



Afif si adik Adam with my lil boy.. meka sngt la rapanya ok!
dan meka anak Ika my 1 n only sister




'menunggang' pun kena bertiga!



tambah perisa lagi sorang... bukan yg berbaju merah itu ye.. dia anak pokcik 'John'
xde kena mengena ngan fam aku wlu belah kuarga angkat..
tp mamat kecik yg berbaju biru kanan skali.. Iman Hakimi.. anak abg aku
meka kezen kezen.. umur pn lebih kurang bagi tolak campo aje




Tambah lg sorang... yg ujung donia skali tu.. merangkap cucu terkecik mak aku
anak abang aku adik si Iman td yg bernama Imran Hakimi
yaa!! meka semua lelaki I tell u!
Ummi aku cuma ada sorang je cucu pompuan, iaitu anak sulung aku Dania
dah la sorang... jauh dimata dekat dihati plak tu..
sian ke ummi aku.. xdpt nak chating2 cerita pasal emas permata
ngan cucu pompuan dia ni.. alaaahaiiiiiii!!
sungguh buruk sangka! 


ok dah selesai.. sekian terima kasih
yang benar... dot dot dot
zzzzzzzzzzz


Ahad, 16 Disember 2012


Salam


Sekadar luahan perasaan
yaa... sekali lagi selepas cerita khemah semalam
(boring x?? boring x??)

harini pasal my kebun pulak!
especially, my kacang botol a.k.a keceper kata org jawa

*
*
*
*
*
inilah rupa kacang botol di tepi rumahku syurga ku ini
setelah setahun ku tanam dan kubelai baru Nov2012 ni dia mengeluarkan hasil
pergghhhhh... berpeluh ketiak menunggu!!



Punyalah sayang aku pada pokok yg ku import jauh dari M'sia ni
ampatttt kali sehariii aku intip tanpa jemu jelak..
setiap pucuk yg keluar dah ku tahu jantan betinanya
sangat drastik tak?? ko ada???

Dasar pokok made in M'sia
agak x sesuai dgn keaadan cuaca di Saudi ni rata2 bermusim kekdahnya
Masa aku tanam dulu kira2 dlm musim luruh tahun lepas
dan cuacanya yg ala suam2 kuku mcm M'sia musim hujan
tunggu2 punya tunggu 'dia' xmuncul2 jugak
coz dh masuk winter gamaknya... alahaiiii sejuk kot!.. 
aku plak buat2 paham dlm terpaksa kenapa dia xmau bercambah 
hokeyyyy!! takpe.... aku tunggu lagi dn lagi
dan akhirnya.. jeng.. jeng.. jeng!!!!!
lepas spring baru nampak pucuk comel keluar dr tanah
hamekkkkkk!!!.. berbulan baru nak muncul.. ishhh3x!!

seronoknya tak terkata.. ewah2!!
sang pokok pn xperlu kata apa2.. dia membesar bagai johan, tapiiiii

bila summer datang
 si pokok mengering berkeripot bagai nak mati..
ahhhh.. sudahhh!! sedih x terkata.. mcm pokok yg xboleh berkata2
aku biar n buat2 tak nampak.. lantaklah.. putus asa sudehhh.. :(

genap setahun, musim luruh kembali lagi
ehhhhhh... seperti mati hidup kembali plak dia 
naik dgn gemilang terbilang sembilang sekali
yg berkerepot berderai keguguran, pucuk baru keluar dan diikuti dgn munge2 cinta skali
wahhh!!!.. seronok duaronok tigaronok dan bersonok2 aku dibuatnya

banyak ko buah dia, mcm cendawan tumbuh lepas hujan kekdahnya.. 
alhamdullilah syukur sangat2!!

Tapi, bila Jubail ni dilanda hujan tiap2 hari yg turun mercurah,
sang bunga2 cinta banyak jatuh berguguran kebumi..
aku termenung lg.. hanya mampu mengucapkan syukur alhamdulliah
hikmah disebalik hujan rahmat
ada juga yg kekal, dapatlah kami anak beranak merasa

Winter plak dah mari, 
si kacang botol ku yg kesejukan terencat lg tumbesarannya
tak sempat besar buahnya dh ready to petik
nak buat camner, itu lah rezeki dr Allah swt utk kami
walau kecit tp sedap.. garing je mcm mkn keropok.. hehe
moral of the story, toksah la tanam pokok madeinmesia 
kalau taknak sahut cabaran jadi seorang yg penyabar.. ekekeke
sungguh ke'laut' tak??

Fyi, bukan takat pokok kacang botol je aku bawak terbang dr M'sia tu
ada pokok keladi, pisang, kangkong, serai wangi, serai busuk,
limau kasturi, ubi kayu dan ada 2-3pokok yg kulupa nama dlm IC dia,
dan kesemuanya menerima nasib yg sama dgn si kacang botol ni tadi.
owhhh.. sungguh terharu.. sob.. sob..

Hokehhhh...
Maka berakhirlah kisah suka duka 
si penanam 'keceper' tegar dibumi gersang Saudi Arabia ini
marilah ikut saya kedapur ku syurgaku juga
utk pekena biskut kering cicah kopi o panas sedas dua
elok utk panaskan badan dan hati juga
{-_-}


Sabtu, 15 Disember 2012

Khemah mu, tetap khemah mu jua!


Salam allz!


Masa utk bersedih seketika
Tiada kata2 yg dapat digambarkan waktu dan ketika ini
hanya redha dgn keputusan dan sedar bahawa bukan semua yg kita miliki adalah rezeki kita

Harini, seperti yg dijanjikan.. 
(yg benornya dh lama landlord kami ni janji.. 
tp janji2 arab itu seropppaaaa juga ngan janji k*****g)

Tapi kali ni mcm xpercaya plak... ehhh! dia buat betol2 la.. adehhh..
ingat janji2 ayam dia lagi
nak wat camner... terima je lah labu.. bukan hak ko pon kan.. 
itu rete Ahmad Albab yg punya... ehhh.. silappp!!.. 
Sheikh Khaleed si landlord yg punyaa daa..

Akhirnya... khemah mu, bukan khemah ku jua.. uhukuhuk..
sedih giler mak Jemah harini

*
*
*
*

Tinggal kenangan.. khemah badwi depan rumah ku.. huhu


Mana tak sedih wehh... selama aku dok Makkah sector ni, 
inilah tempat aku bermesra dgn kenkawan/ tetamu bila time aku buat makan2,
tempat melepak dikala winter datang menjelma
dok merunggun api smbil pekena gahwa,
pendek kata si khemah ni sangat2 lah berharga lg berguna bagi kami
sob.. sob.. sob..

Dulu dia kata nak hangkot pi Riyadh, tp myb xbrapa menjadik, 
la ni dia kata nak buat tembok pemisah antara umah aku ngan khemah
dan kerja2 menembok sedang giat dijalankan luar umah aku skarang ni
cam nyampah plak tengok pekerja2 penembokkan kt luar tu
rasa cm nak suh dorang balik tidur jek.
Tapi ko berangan ke longkang je la kan
siap dia kabo 'ada aku kesahhhhhh'

So, skang ni nk buat makan2 kena la kecil-kecilan aje kekdahnya
ruang tamu umah x brapa besar
klu nk dok dapor tengok sinki esbok bagai ok gak
ada ke patot! xpe.. xpe... saba.. saba..

udah.. udah.. toksah nak sedih sangatlah kan
 moh kita layan citer pontianak vs orang minyak kejap,
kita tengok gaya apa cite nya tuh..
agak2 pening.. tuka cenel katun plak
jgn x tau... i ni suka tengok citer barbie uuuuu.... hehehe
jom senyum berjemaahh... :))


Ahad, 2 Disember 2012

Salam allz

Seperti yg dirancang dan dijanjikan semalam
rasa gigih mengupload gambar2 kenangan semasa di Penang berbaloi2
gara2 cik tenet tak buat perangai harini.. alhamdullilah

so, jom layan gambar je lah..
cuaca pn tak mengizinkan me menaip banyak2..  tangan keras kesejukan
11'dc in da morning.. guling2 atas katil bawah selimut bulu2 lg best kekdahnya.. hehe
i nak pi tebar roti john utk incik somi jab yek!
haaaa... silalah klu sudi..



 si bujang berguling ala2 duggong panas dlm pool


 view belakang hotel menghala ke laut





 tak sah x pekena char-kue-tiow klu ke Penang kan


 anak beranak bermain pool si bola tonjol.. fun!


 beach belakang hotel


 Dania layan si adik yg nak naik kodaaa.. 


 pilih satu yg kenan


 minah arab yg naik payung tuh tersasar dr laluan berhenti, 
terpaksa mamat tu tangkap kaki, klu x pasti kelaut.. haha


 senja!


 minah arab tadi.. uihhh.. rasa mcm kt Saudi jek.. ramai nyer org arab kt Penang ni


lobby hotel... sesuai nak melepak bagai kn..



ok la.. sket2 jek.. banyak2 nnti time nk upload ghaib lagi.. 
meroyan tak henggat plak nanti kan.. hehe.
 wasallam




Sabtu, 1 Disember 2012

Tak Puas ke Penang


Salam semua

Susah payah tol nak amek mood mengupdate blog ni la haaiiii
tiap2 hari niat nk update tu adoooo
bila dh peggang lappy nawaitu tah kemana-mana, 
mata asyik nak nonton Adam Mukriz ngan Ain Hawani ajek,
tak jemu2 kekdahnya... nyampahhhh!!!

Alahiiiii.. 
ni kira nak update entry basi basam
dh lama tersimpan.. tunggu nak luahkan ajek
tapiiiii.. dasar pemalas.. ade je menda x kena.. alasan tolak dlm longkang!
(tawa tutup mulut sambil mata guling2)


Al kisahnya tuari masa balik M'sia
rasa tak puas hati sangat2.. sb banyak perkara x dapat dilakukan
serioussss beb.. memang x puas!! fullstop!!

especially, kami x puas ke PENANG ni haa....
dah le balik setahun sekali, tumpang katebang org! bukan free, bayo!
hwuaaa.. :(    xmao ingat dah.. bikin hati bengkak..



(pengkarangan Park Royal Hotel, Penang, tmpt kami menginap 3h/2m)


kenapa x puas ek?? (org Johor beb.. harus ada 'ek' blakang) 
silap atur plan yg benor nya.. plus plan larik tajuk
kami hanya ke Penang selama 2 mlm ajer!! patut 4 mlm
toksah ke KL pn xpe.. mende ada kt sana.. shopping tu kt pekan rengit pn adoo.. hiksss!

plan nak berlibur kt Penang tu dh betol dah
bukan libur gayabebas, kekdahnya mcm lepak2, santai2, mandi laut, mandi kolam
naik kuda, naik jet-ski, naik belon terbang, naik teksi
urut2 badan kt SPA, urut2 kepala pusing,
huhuhu.. bukan tak buat... kami buat semua tu, tapi x cukup maxima,
tup.. tup.. dah nak balik.. bebudak pn rasa x puas

nak buat camner, kita hanya merancang
hanya Allah swt yg menentukan

Insyallah, pasni nk upload gambar2 kt Penang
malas nk tepek kt fb, album dh melambak kt sana.. nanti berat plak fb ku nk pikul.. hehe

td dh upload, tetiba ghaib camtu je.. mana dia pegi pn taktau la wehh..
puas dh selongkar.. dasar tangan xberseni siber tol..
 ok.. jab lg ye.. tungguuu!


Rabu, 14 November 2012

17 tahun dahhh!!

Salam allz !

Alhamdullilah dgn izin Allah swt
kami menyambut anniversary yg ke 17 tahun pd 11.11.12 tuari
Syukur pada mu ya Allah dgn diberikan nikmat sedemikian rupa
Alhamdulliah wa syukurilahh
bahagia semata2 yg didambarkan
moga terus diberikan rahmat kebahagiaan hinggalah ke Jannah
Insyallah ta'ala
Ameennn ya rabb!


Takde makan besau or main tuka2 hadiah bagai
sekadar memperingati.. 
cuma ucapan manis dibibir tanda syukur
sejambak bunga utk diriku darinya
itu shj

Seb baik i ni bukan kaki blues.. syukur nan apa yg ada
yg penting kami bahagia doniaaa akhirat

Terima kasih tak terhingga pd kenkawan yg mengucapkan
selamat dan doa2 yg diberikan amat bermakna buat kami
semoga Allah swt merahmati kalian semua
sepertimana kalian mendoakan kebahagiaan kami

Shukran.. shukran ya shabab
Alhamdullilah



Jumaat, 9 November 2012

Saudi..... I'am back!!

Salam semua

dan selamat berhari sabtu la yek!
rutin harian pn bermula seperti biasa
setelah 3 minggu bercuti di tanah air tercinta
(Malaysiaaaaaaa trulyyyy Asiaaa.. lalalala)

Yehaaa.. i'am back!! bebeh!!...
insyallah akan terus berblog wlu lambat update.. kehkeh

sekarang masa utk mendobi, melipat, mengelap, menyental, menguis
dan pelbagai kerja2 amal akan dilakukan sebentar lagi

maka kerja2 mengupdate blog
upload gambar2 terbahru yg paling cun dlm doniaa
akan tergendala buat seketika

Dan saya berjanji akan update blog bila rumahku syurgaku
pulih seperti sediakala.. insyallah taala!

okehhh... saje je nak kabo i dh balik ke tanah gersang
tempat kami mencari rezeki
manalagi kalau bukan Saudi Arabia ini
owhhhhh!!... lov u ketat2 la Saudi

Sabtu, 13 Oktober 2012

Packing Time

Salam allz!


Tub2 dh hari sabtu.. tub2 genap seminggu blog aku baru nak berhupdate
aihhhhhh.. mengelabah la plak bila taip hari SABTU..
apa taknya.. hari selasa nnti dh nk terbang balik ke Malaysia
tinggal beberapa hari je lagi wink.. wink..
bukan balik terusss... cuma not so long vacation jek..

Barang2 masih berlongok tepi tembok
masih belum siap di packing bagai
alahaiii malasnya nak buat kerja packing memacking ni!!
aci tak klu balik sehelai sepinggang

aci jek klu umah ko kt Malaysia tu baju penuh selemari
dan aci gak klu baju2 tu semua membesar seangkatan dgn saiz badan
anak2 dan emak nyer skali.. memang tak la kan!!

hati berbunga2 dan dh x sabar2 nak balik rasanya
tp mengenangkan dok lama dlm belon siap transitnya skali
waduh3x!!! bikin hati aku gundah gulana jadinya

macam biasa kaki aku akan bengkak mcm ketam matang
lama sangat dok berjuntai dlm flight gaknya
nak baring guling2 ada jugak yg kena pijak dgn stewerdess lalu lalang nanti

nak naik business class rasa cam rugi jek
sb sampainya sama gak kan.. 
bezanya cuma 
meka akan rasmikan pintu flight dulu sesudah sampai nanti
kehkehkeh... ayat pasrah..
tentera ramai wehh.. baik duit terlebih tu haku henjoiiiii joli katak kt Mesia sana kan.. 

List brg dh siap separuh..
nama2 restro yg wajib dikunjungi pn dh masuk list.. kasi hayun habis!! 
boleh gitu?? nak seribu daya.. taknak toksah citer la..

ok nanti sambung.. baru habis tengok adam hawa
mcm biasa pas abis nonton harus masuk opis
ayam lembu itik tenggiling semua dh ready dlm sinki
harini cam rajin sket nk wat nasi minyak gitu
insyallah.. hope jadiklah nasi minyak tu bukan bubur lambuk okehh!


Jumaat, 5 Oktober 2012

Moga bertemu kembali

Salam allz!!


Weekend khalassss!!! 
Saturday bluezz plak kali ni... rutin harin bermula dari sekarang!!!!

Harini bekalan utk kekanak kecik umah ni, i goreng nugget + hash-brown aje
utk kekanak dewasa i sediakan lamb kabab wif longbread n full of vege.. amekkk!!
selalu x sokaaa sayur bagai kehkehekh...

nak suh bawak nasi goreng mee goreng bagai dorang tolak mentah2
rela beli roti cheese or roti zattar selera arab aje kt cafe dr bwk makanan M'sian style
Malu katanya.. kawan2 dok tanya amende yg dorang mkn
maklumlah skolah campo rakyat serata doniaaa
lantaklah anak oiiiiii.. as long as korang makan apa yg ummi masak kt umah ni sudahlah...
jgn nk ngada2 mintak masak bebukan
proud to be Malaysian kekdahnya!!


Al kisah semalam, 
ada la 3 org kawan si kembar seMalaysia dtg bermalam dirumah kami ni
dan 2 daripadanya nak balik Malaysia for good
sedih kan.. dh rapat2 berkawan, tup2 dh nak balik terus..
suratan takdir, harini berjumpa esok berpisah
harap bukan perpisahan terakhir lah
masih bekesempatan bertemu semula di Malaysia nanti.. insyallah
walau jarak negeri memasing agak jauh
tp tetap ada caranya kan.. dgn izin dari Allah swt pasti ketemu jua one fine day..




mereka bersarapan nasi goreng kampung & mee goreng mamak bersama harini,
tinggal beberapa hari bakal berpisah pula.. 
tah bila lah dpt bekpes sesama lagi yek....
aku plak yg lelebih emo.. yelah.. mak2 dorang ni semua kawan aku dehh...
maasalamah!! illa-liqoq!!! kak Jah & kak Eina.... sob.. sob.. :((

Aku bila plak???
soklan yg selalu bermain di kotak pemikiran waras ku ini
insyallah.. lambat laun akan kembali ke tanah air jugak
lainlah kalau suami aku org sini.. harus menetap seumur hidup di Saudi

Tapi kita hanya merancang, Allah swt sahaja yg menentukannya
itu pasti!!

Lunch lewat sambil melawat


Salam jumaat semua


Semalam punyer cerita... weekend in Saudi with love!!
hari gantung kuali se-Saudi kekdahnya
opkos i lokeeee you!! sb kebiasaanya incik somi akan ajak makan diluar ajek
itupun bila kena time off dia laaa..

As we planned before, kami nak bawak anak2 makan2 kat kedai Korea plak kali ni
asyik dok tenyeh nasi arab, western, pahtu... western , nasi arab lagi
muak la wehhh... biar makan nasi ulam sambal belacan tiap2 hari pn xper

Al-kisah di keheningan panas suam2 di Saudi ni.. selepas zuhur maka berangkatlah kami 
anak beranak ke Jubail city... 
tanpa menyelidik dulu waktu pembukaan rasmi resto korea itu
tup2 sampai depan pintu resto tu kira2 jam 1.45pm... pintu gerbang dia dh kunci daaa...
dah tutup rupa2 nya wehh... ketap gigi kuat2 pn x guna sesen!!
jam tu la baru terhegeh2 nk calling2 member tanya kol brapa dia bukak n tutup
(mcm ko xbiasa kedai2 kt Saudi ni, semua kedai ada time tersendiri nk bukak totoppp sesokaa hati selain menghormati waktu azan dan solat)

Maka dgn sepantas kilat otak aku ni berputar carik idea
kedai makan mana plak yg harus diterjah selepas ini..... jeng3x!!!
Alhamdullilah, second choice resto ni bukak la plak... 
so ter'lunch' lah kami semua di Ramesh Restaurant, tingkat 7 Sharq Hotel..
makan??? okeh je.. sb kami x brapa memilih sngt.. 
janji tmpt selesa n mkann pn sedap..... alhamdullilah

otw nk balik, sempat menyinggah di tapak menjual kambing n unta sekitar Jubail ni



Sempat snap sekeping dua gambar 'member2' kt sana tuh..
wallahhhhh... ada pelbagai roppaa dn gaya..
tp yg ini sangat montel n kuat makan... rege seko pn bleh tahan.. SR1500 you!!!
bau hangit xpernah mandi pn mahaalllll... haha

yg penting meka semua ni sngt sopan dn ikut arahan.. 
cuma yg xtahan tu...
bau nyerr... waduh3x!!
bikin hotak kering!!.. xbrapa saat incik somi ajak turun intai2 market
dak Qaweem dh ajak masuk kereta smula... so stinky smell katanya..
n dia siap suruh beli seko dua bwk balik n dia akan tolong shampoo kan banyak2 katanya..
kehkehkeh.... nak ternak kucing pn xberjaya.. apa lg cik shaun de sheep ni syg oiiiii..


Rabu, 26 September 2012

Suka-suki utk hari ini


Salam allz


Gigih nak tayang nasi tomato our lunch yesterday
harini xtau lagi nak masak apa daa!!






Semak dah kepala otak dok pikir nak masak apa
dlm keadaan blur2 memikirkan apa yg nak dimasak tuh
ehhhh.... cantik je incik somi ckp toksah masak je harini

ewahhhh!!.. pucuk dicita bergolek2 ulam mendatang (wahh peribahasa!!)
abis tu makan apakahhhhh kita tengahari nanti??

dia kata beli jek kt kedaii.. dlm kepala ni dh terbayang beriyani kambing al-Manakh
di Jubail balad tuh... lamanya x 'meradak' mendealah tu..

upppss!!.. jgn buruk sangka.. buruk siku xper...
meradak tu dlm bhsa arab dehh... dorang panggil lunch tu 'radaq'
kira bahasa aku masih sopan santun lg kan.. hehe

Nak ke incik somi gi ke balad beli beriyani idaman ratu cantik umah ni??
klu dia xmau pigi.. idea lain dh mari jugak.. jeng3!!!

Apa2 pun kena la tunggu yek!! haku xmau memandai sangat kekdahnya...
klu diubah fikiran waras dia yg 'nk beli jek',
nanti lain plak jadiknya... 
sardin stok dr M'sia masih banyak dlm 'gobok' (mari blaja bhsa org Johor).. 
ayat lazim yg boleh buat i hanggittttt.. mehehehekkk..

Since si kembar xmkn lunch harini sb meka sibok nk mkn kt umah fren arab dia kan..
so makin meriah la aku dok berlengkar mcm ular sawa atas sofa
sambil makan pop-corn guling2 gembira tonton drama Adam Hawa
dorang berdua tu memang hantu mkn..
masak sket2 ala kadar xboleh.. kena masak mcm nk mkn seploh org..

Esok plak ada acara bakar2 makanan atas api a.k.a BBQ di tepi pantai
ewahhhh... makin seronok, dua ronok, tiga ronok n beronok2 la kekdahnya
xyah sesusah fefeeling nk masak harini esok n lusa lom tau lg.. haha

ok.. tuan tanah nk sambung berfoya2 smula
si Adam Mukhriz dh tunggu depan tangga ni haaa... :P




Isnin, 24 September 2012

Get well soon, ummi

Assalamualaikum whb allz!



Hati rasa x tenang, risau, gundah gulana
dan macam2 rasa dlm kepala hotak ni
kenapa plak ye..

Semalam dpt msg dr adik nun di Johor
yg ummi aku jatuh terseliuh
dan sampai skang masih pening dan demam

Ye.. dia memang ada penyakit 3serangkai tuh
especially darah tinggi yg dh lama dihidap sejak umurnya 25tahun lagi
dan skang ummi dh cecah 71 tahun
agak lama sangat kan... tapi sakit ni memang susah nak sembuh
memang lah setiap penyakit yg Allah duga ada penawarnya
mestilah disertakan usaha dgn izinnya.. insyallah

Tapi ummi ni dari dulu memang susah sangat nak berpantang
opkos la dr segi makanan yg diambil..
main bedal je kekdahnya.. hehe
dan dia kata.. tak makan sakit, makan pn sakit, so makan ajelah apa yg nak dimakan..
moto hidup dia dari dulu sampai la ni.. nak wat camner kan..
memasing ada misi hidup memasing.. huhu





Ummi n me semasa 'lawatan sambil belajar' di Universal Studio Singapore :P



Ginilah klu idup jauh diperantauan
sakit pening suka duka semua hanya dapat dirasakan dari kejauhan aje
walau hati ini meronta2 nak ziarah ummi di sana
namun apakan daya.. tunggu aje lah turn aku balik M'sia nanti
insyallah, very soon!!
tiket pn dh beli you.. xsabau2 dh ni
dok menghitung hari bagai nak rak... rasa mcm disyorgaaa


''Untuk ummi, semoga cepat sembuh dan 
moga Allah swt memberikan ummi kesihatan yg baik supaya ummi dapat terus 
beribadah kepadanya dgn sempurna mungkin.. insyallah''
tunggulah kepulangan anak mu yg paling jauh ni
ewahhhh.. fefeling jiwang sejenak!




Jumaat, 14 September 2012

Terapi Minda


Assalamualaikum


Di pagi sabtu yg agak bohsannnn!!
dok melangut sensorang sambil mkn roti canai cicah kuah stew kambing semalam punyerr..

Nak tengok drama peberet, xberhupdate lg.. 
intai2 FB.. xder apa2 yg menarik minda utk stay lebih masa disitu

Intai2 'lemari lappy' terjumpa gambar2 dak kecit comel2..
rasa mcm nak share ngan korang
keindahan ciptaan Allah swt.. Masyallah.. betapa comelnya anak2 arab ni,

Jgn korang xtau, meka ni semua dh sekolah youuu..
gambar ni diambil semasa mereka di kelas memasing di JIS

Jom layan gambar je la kali ni.. mati akal dah ni, xtau nk tulis apa kt blog,
tapi gigih nak hupdate kekdahnya.. hehehe
























ehhh.. kelihatan anak dara tuan tanah ada di Day Care class ni,
no wonder la cita2 nk jadi Dokto kanak2 berjaya suatu hari nanti.. 
insyallah moga dimakbulkan Allah swt hendaknya.. amin..





Jumaat, 7 September 2012


Assalamualaikum

dan salam sabtu semua!!!!
anak2 dah off to school pepagi buta td..
ummi nya macam biasa buat2 bizi utk menghindari ngantok lazimnya...

Kalau ummi tido, ummi kalah la wehh..

kenapa kalah plak yek???
sebab skang ni i n laling hubby berlumba2 nak kuruskan badan
nak amalkan hidup sihat kekdahnya
Insyallah itu pastiiiiii....

Tapi apa yg i n anak2 nampak... hanya incik hubby je yg bersungguh2
ummi dia ikut mood.. 
mood ummi plak selalu je berubah ikut suhu badan
kalau rajinnya datang.. makkdatokk!!!!.. sampai pandang nasi pn rasa kenyang.. kehkehkeh
(sila abaikan ayat terlebih emo ni... )

Semenjak dua menjak dan bermenjak-menjak ni.. anak2 kurang sangat nk makan nasi
asyik dok mintak menu western je tiap2 hari kekdahnya
yg kecik tu xyah tanya la.. sejak berhijrah ke Arab Saudi ni.. selera tekak dh mcm org arab sejati
cuma yg ditelan nasi kabsa, mandhi, madruq, matsbi..
klu nasi campur umminya.. sebulan skali adalah 5-6 suap ajek..
hari2 mintak pizza, pizza n pizza.. pasta, cheese, bla.. bla.. bla..
so, umminya terpaksalah sediakan menu lain utk sikecik sorang ni adehhhhh!!

Pandai ke masak makanan mek salleh tiap2 hari?????
dulu2 kekok gak, seb baik ada makcik 'google' sorang ni.. 'dia' lah dok bantu i masak.. ekekeke!!

Untuk org berdiet.. menu biasa yg i sediakan.. jeng.. jeng.. jeng...
lagi sonang dr masak nasi hari2.. i loikkeee laju-laju berdezummmm...

|
|
|
|
|
|
|


ni antara menu2 yg i masak.. senang, cepat, sedap
pas masak leh trus goyang kaki atas sofa sambil main game angry bird


PEKING DUCK WITH CHINESE PANCAKE... wahhh!!




Yg ni plak ROASTED HONEY CHICKEN WITH BAKED SALAD




yg gambar ada sket blur ni... instergram technic kekdahnya ni
gambo dlm kuali plak tu.. abis seri sudaaa..

GRILLED BEEF & FISH WITH HERB




Dah agak sebulan kami berdiet semula selepas bulan puasa ni
Hasilnya memang memberansangkan..
incik hubby turun banyak, 5-6kg jugak
tapi i turun 200g jek.. hahaha.. boleh gitu.. tulahhhhh.. 
semangat tenggelam timbul
nak buek camno yo!!!!!..  pemalas sungguhh!!
insyallah.. nak try lg.. sebelum balik bercuti ke Malaysia nanti
baru lah ada berani sket naik rollercoster kt Legoland nanti..
kalau badan berat, nanti berkocak plak lemak diperut.. kehkeh

Rutin dh start macam biasa setelah berhujung minggu semalamnya
dok memikir menu apakah untuk lunch harini
Ikan???? anak2 tekak arab tekak omputeh.. wlu rupa 100% melayu..
masak ikan genap 3hari dlm piuk tak diciumnya..
yg ada dlm esbok ayam, dagging lembu n kambing itu wajib!!!

Sebelum kepala pusing cari idea yg membawa kepada faktor ngantuk tahap maxima
baik i layan citer Kau Yang Terindah dulu
sebelum matahari terpacak betul2 atas bumbung tu baru bismillah masuk dapurr... 
hehehe.. jom!!



Ahad, 26 Ogos 2012


Salam lebaran semua
Minal aidil walfaizin kita bersama
Taqaballahu minna waminkum
Maaf zahir dan batin dari
blog ummidin & family tercinta



Kami......
hanya berlima beranak... cam tak cukup syarat je kan..
my darling kerja dari pagi sampi malam..
hameeekkkk... lepas bergambar terus layan tido
sambil bengkakkan mata, 
slim kan perut lepas melantak rendang ketupat bagai..

Lambat sngt ucapan dibuat daa...
dah seminggu raya la cik kiah
alahaiiiii... line tenet i kenkadang ok.. kenkadang mcm siput semput
la ni baru ok.. alhamdullilah

Kami raya di perantauan lagi utk kali yg ke3.. selepas tahun 2010 dulu beraya di Malaysia..
nak buat camner.. tenaga kerja incik hubby amat diperlukan disini..
kalau dekat leh i drive balik sendiri dulu.. hukhukhuk

Insyallah ada rezeki kami nak raya kt M'sia plak tahun depan..
pd kenkawan incik hubby
silalah bagi can kt kami plak molehhhh.. hehe

Malam ni ada jemputan openhouse member
Jubail dah kembali meriah wehh..
ramai dh kembali bekerja..
maka acara openhouse bagai dh bermula.. i loikkee sesanggat.. hehe

ok.. nak siap2 dulu
nak pakai baju raya yg dibeli masa balik M'sia dulu
tp lom terusik lagi tuh.. kesian kan i.. ^_^





Khamis, 26 Julai 2012

Me bizi, U bizi????

Salam allz

Alhamdullilah... masih diberi kesempatan berblog lg
walaupun bizi mengalahkan mak beranak sepolohhh.. huhu

Belom berucap salam ramadhan
walau dah masuk hari ketujuh berpuasa.. alahaiiiii
apa2 pun selamat berpuasa, berbuka, bersahur buat semua




Me, masih setia berpuasa dirantau orang mcm tahun lepas dan tahun yg sudahnya... alhamdullilah.. seronok dapat berpuasa di Saudi ni. Meriahnya mengalahkan raya. Orang arab lagi seronok berpuasa dari beraya kekdahnya. Mana yg bekerja makan gaji siap amek cuti sebulan ramadhan bagi menghayati dan beribadah tanpa ada ganguan kerja... masyallah.. subhannallah.. terharunya rasa kan.

Tetiba teringatkan keseronokan berpuasa ditanah haram samada Mekah or Madinah. Tak terucap dgn kata2... segala2 nya bagaikan mimpi bila berada ditanah suci. Meluap2 rasa ingin kesana lagi dan lagi... tapi semuanya ditentukan olehnya siapakah yg dipilih utk menjadi tetamunya... walau tak berkesempatan berpuasa di tanah haram tahun ni.. kita beraya pulak disana nanti kan en.somi??.. insyAllah

Berbalik pd tajuk asal dan gambar yg disertakan diatas... hehe.  Tahun ni me membizikan diri mengambil tempahan memasak utk kaum2 'bujang' di Jubail ni.  Tulah yg bizi xhengattt ni. Nak tiup2 habok kt blog ni pn xsempat... apa lagi nak kebas.... sabauu je lah..

Tempahan hanya diambil pada 4hari seminggu aje (sabtu - selasa).. nak lebih2 xlarat lah wehh.. aku ni bukan jenis wanita agressif tegar lg tegap.. huhuhu.. ni pun dh macam bubur lambuk je badan ni.. maklumlah bulan posa.. tapi banyak benda yg patut diingatkan... bulan ramadhan inilah masanya kita nak menambah amalan yg sikit tu... (aku lah ni... ).. mudah-mudahan diberkati olehnya.. ameen..

Sebenarnya tiap2 tahun bulan puasa sebelum ni pun en.somi suruh buat mcm ni.. cuma aku je mcm xbrapa kompiden masak utk org lain.. ramai lak tu.. la ni je aku memberanikan diri, tambahan pulak tahun ni bazar ramadhan mcm tahun lepas takde. Tu yg tanpa pikir panjang terus jer terima cabaran.. ewahhhhh...

Tapi kenapa org bujang shj.. bukan utk semua rakyat M'sia yg ada kt Jubail ni... ni salah satu dr pertanyaan kenkawan kt sini.. Walawehhhhhh!!!.. ni pn dh mcm nak putus urat.. apalagi nak masak utk semua... huhuhu

Dulu masa memula sampai Jubail awal tahun 2009 boleh la citer, org M'sia boleh dikira dgn jari.. skang ni dah ramai sangat, lebih 200 family.. pitam 44kali nanti.. hehehe (perasan sudah.. mcm la dorang semua nak order ngan aku kan.. heheehe).. takpe la.. dorang ada bini yg boleh masakan dorang kt umah.. bujang ni semua, bini jauh dimata.. siannn dorang kan.. xpe la aku tolong masakan dorang walau xsedap mana dari dorang makan kabsa kambing tiap2 hari.. hehe .. p/s bg yg xgethi masak laa.. :P

Harini aku betol2 off masak.. ada jemputan berbuka puasa dirumah kawan.. sonot sangat la kan minah ni.. balik dr berbuka nanti nak ajak en.somi drivethru subway ke, burger king ke.. apa2 aje yg ada kaitan 'makan-terus' jgn toleh2.. ekekeke...

Line tenet aku ni mcm kura2 baru belajar main guling2... sebelum pala pooosing.. baik logout dulu.. peace!!


Selasa, 17 Julai 2012

Aduhaiiii... sakitnyaa

Salam allzz



Pinjam gambar cik gugel plak utk ditepek disini
utk mengelakkan tuan tanah dari menepek gambar kakinya sendiri
tak pasal2 kaki i glemer serata doniaaa nanti.. wahhhh!! mcm bagus je kan ayatttt!!

Tapi kenapa gambar kaki, bukan tangan ke?? muka ke?? siku ku ke??





Yang sebenarnya aku nak mengadu kat korang semua, yelah mak jauh dimata and opkos la mak aku tak baca blog aku ni.. nak ngadu kt tepon mcm malu la plak kan.. banyak hal lain yg nak diadukan. Ngadu kt laki dh naik menanah telinga dia dengar aduan gombal aku ni.. asyik2 ckp menda yg sama..

Ehhh... korang pernah kena sakit tumit tak??? 

Ni la yg aku nk khabo, aku dah lama mengidap sakit tumit on&off..  dulu beberapa bulan lepas pernah kena, pastu adalah stop kejap.. la ni kena balik sakitnya... dan kali ni agak lama sket.. tak tau kenapa.. puas dah ku kerah tenaga bantuan budak besar 3org kt umah ni dok memicit mengurut tumit aku ni haaa.. namun redanya cuma sementara.. pastu sakitnya datang balik... waduuhhhhh... kekadang sengalnya sampai ke pelipat betis.. hukhukhuk.. nak jalan pun tendengkot-dengkot mcm burung unta baru bangun tido.. :P

Katanya (tips kesihatan ckp)

Kebiasaannya yg kena sakit tumit bagai ni seperti :-

-  Jururawat sb meka selalu je kena berjalan mundar-mandir dlm hospital
    Sah2 lah aku ni bekas pekerja pejabat swasta yg jarang2 jumpa cik nurse.. ekekeke

-  mempunyai tapak kaki yg leper
   dan aku rasa tapak kaki aku xleper... cantik je mcm model catwalk gitu... sila muntah hijau jauh2 ye..

-  Obesiti
    yang ni lagi bukan, sebab berat aku cuma lari sket dr tajuk asal... sket aje tau.. 
    insyallah one day mesti ikut tajuk punyerr.. haha

-  Mengalami otot betis yg tegang
   ini pun macam xkena.. xpernah plak aku rasa betis aku menegang sakit.. tapi kalu dok mencangkung 
   lebih masa barulah rasa kot.. itupun kejap je..

Keempat2 dari punca sakit tumit yg dokto dr tips kesihatan bagi ni semua xkena dgn aku, maybe ada sebab lain yg dia tertinggal nak tulis.. kena gali balik dalam2 lubuk cik gugel ni.. xboleh jadi ni wehh.. sakitnya makin menjadi2... nak shopping berhemah pn xsenang hati dibuatnya.. alahaiiiii..

Cara rawatannya menurut pakar perunding ortopedik :-

- dengan meletakkan ais dlm kain dan tekapkan pada bahagian tumit yg sakit dan juga
- memakai kasut tidak bertumit serta lembut

Tips pertama masih belum dicuba try test lagi.. insyallah tengahari ni nak cuba seround dua tengok camner. Tapi tips yg kedua tu dah lama ku amalkan, sejak bergelar ibu lagi dh ku humbankan kesemua kasut bertumit yg aku ada.. takut jatuh tergolek sambil kelek anak kononnya. Sekarang ni kalau cari kasut mesti semua yg leper2 belaka serta lembut.. sampai selipar jepun pun aku cari yg lembut.. walau lepas tu si selipar jepun itu akan mengeras bila sentiasa berjemur di luar umah pd musim panas di Saudi ni... ahakkssss...

Ok lah.. aku nak sambung mengurut kaki ala2 makcik eton selalu buat lepas balik kedai runcit. Tapi serious beb.. memang sakit.. kalau korang ada tips nak sembuhkan sakit tumit aku ni tulun lah bg info kat aku yek.. dah xtahan dah ni.. nak marathon siram pokok kat luar pn fikir 44kali.. hukhuk..


Sabtu, 14 Julai 2012


Salam semua


Sajer i tepek munge kt sini
kasi wangi sket blog i ni...
kalau xwangi juga, kasi sejuk mata pn boleh gak kannn






Alahaiii.. bukan niat tuan tanah nak citer pasal munge pon
sajer.. boring2 harini sebelum memulakan tingkah tari kt dapur tu

yg sebenarnya... hati masih terasa sayu, sedih n pilu
kenapa hek??
coz 1 of my best friend dh balik Malaysia for good
mulalah homesick aku dh sampai tahap maximum.. meroyan hari2 dok teringat kampung halaman

Sedih bertambah bila keluar rumah melihat semua tanaman tuan tanah kering kontang lg gersang
meruntun jiwa raga bila tengok pokok kacang botol ku semua layu menyembah bumi

bukan xberjirus, malah bertambah siraman dr kebiasaannya
tu lah kan... dah cuaca kt Saudi ni terlalu xtream tahap kepanasannya.. cecah 54dgre kauuuu
gembala kambing pon xmau kuar padang

owhhhhh!!!.... bertapa aku merindui 'spring in Saudi'
rindu nk bercucuk tanam bunga2 cantik mcm (bunga kt atas tu) yg ku tanam masa spring baru2 ni..
tanam apa semua menjadik.. alhamdullilah

alamakkk.. idea dah keras laaaa.. lupa segala benda yg nak disajikan kt blog ni..
td bukan main berkobar-kobar nak menulis.
dah pegang keyboard... lain yg nk disampaikan lain pulak isi kandung yg keluar

sebelum merapu citer tah apa2.. baik stop dulu..
sok lusa sambung balik la gamaknya kot.. insyallah
ok.. i nak pi masak ikan sungai masak lemak tempoyak pedas berapi
mana dapat ikan sungaiii???? kat pasar melambak.. di import khas dr sungai Nil, Mesir
rasa dia sama je ngan ikan patin or baung mcm kt M'sia sana..
x caya leh try test la kan..  cakap pn xguna.. hehe


Jumaat, 29 Jun 2012

Buah apa ekkk??

Salam All

Korang tau tak ini buah hape??????

*
*
*
*
*
*




First time aku makan masa bermorning coffee di Hotel Intercon' dgn geng2 'housemanager' tempohari. So, rasa macam dh tersuka la kekdahnya.. kena musim, buah ni ada je dijual serata market kt Jubail ni, tp xpernah rasa nak beli sehinggalah terjamah tuari.. aku pn belilah utk rasakan anak2.. ehhh... meka suka la plak wehh.. nk tambah perisa kasi cicah garam.. umppphh.. lg sedapp la kan..

Rasa dia ok2 la, manis ada, masam ada.. n kenkadang kelat sket pn ada pd yg buah yg kurang matang. Kata org2 sini, buah ni berasal dr Egypt.. bijinya kaler emas berkilau gitu.. haha jgn xcaya ye kak Eton.. rasa mcm nk simpan semua biji tu pastu blehlah gadai.. mokcik kayo!!.. hehehe. Tp rasanya skang, buah ni mcm xder kt pasaran, summer ni buah tembikai n mangga je yg melambakkk atas rak kayu pakcik Panda. Xper, hopefully masa time aku nk blk M'sia nanti ada lah gamaknya.. nk bawak balik n kasi org sana jakun plak, xaci la kalau aku sorang je yg jakun kan.. kwang3x!!

Habis kisah buah, tuan tanah nk melawat kawasan plak.. kasi siram sket pokok2 bakang umah bagi semangat utk meka terus hidup di musim kemarau ni.. :))

Selasa, 26 Jun 2012

Siaran tunggakan : Jom makan luar

Salam Allz!

Bila tuan tanah sibuk berpuasa, maka pagi2 haruslah xder kerja.. penat sudah guling2 atas katil sambil main game Jewel sampai ngantuk... adusss.. xder pekdah la kan!!.  Masa terluang ni baik diabdikan sepenuhnya dgn menempelkan cerita basi yg agak tertunggak bila line tenet meroyan kepanasan mintak diupgrade tempohari.

Cerita apa plak ye kali ni.. agak basi tapi masih boleh digunapakai lg.. kehkeh.. buat tatapan keluarga, teman, sedara mara, sahabat andai tercinta semua... alahaiiiii

Kami jarang sangat makan luar, tambahan plak musim panas ni... adoiiiilaahhh.. cecah 48dgre'c kau!! lg lah malas tahap sipot sedot bila nk keluar rumah dgn berabaya gelap serap haba tu.. gedebas gedebus panas dalam, melainkan terpaksa cari stok makanan buat simpan dlm fridge.

Tapi yg ni kami keluar time cuaca suam2 kuku, dari spring nak ke summer. Time ni memang sedaplah nk kemana2, bak kata geng2 arab kt sini.. cuaca ala2 Malaysia kekdahnya.

Jom la tengok apa yg ada kt Restoren Al-Badawni, citarasa dr Labenon. Kami semua layan aje masakan apa sekalipun, semua lalu je kt tekak ni.. maklumlah tekak international.. semua sebat habis.



Pic dlm restoren sedang tunggu foods sampai, yg pasti dlm bilik berkurung ala2 bilik soal siasat ditemani cahaya oren suam2 romantik yg buat aku rasa mcm nk rebahkan diri layan zzzzz.. hehe.. welllllll.... inilah dunia kami di Saudi.. ahakksss



Memula hidangan pembuka majlis disajikan... isikandung hidangan :-
(Waraq-Ainab + Humos + Tabule + Salata + Isi terung bakar aku lupa la plak nama dia.. semua tu dimakan dgn roti khubus.. ermmm!! sedap wehh!!)



Hidangan kedua yg sampai ke meja kami 
(kiri : Falafel yg ranggup dan kanan tu adalah Kib'beh, dagging hancur berempah bersalut kacang dhal.. wallahhhh!! I loikeeeee)



Ketiga sampai plak Mix Grill.. mcm2 ada kt bila selak roti tu.. kabab ayam, dagging lembu & kambing, yg beralaskan daun celery arab yg semerbak baunya.. ermmm!)



Menu keempat pulak Mix Seafoods Grill.. ada udang, sotong, kannath & hamour
silalah abaikan cara persembahan yg diberikan... failed!! hehehe




Last skali hidangan pencuci mulut yg sangat mabelez ni Om-Ali, bukan om-prakash si inspector dlm citer hindustan yg korang tengok tu okeyyy.. hehe


Memang sengaja order lauk aja tanpa nasi seketoi pun, sekali skala feeling2 jadik org arab.. makan benda bakar2 bagai... ketat jab tekak ku ini.. balik umah masak nasi semula.. kehkehkeh. Bukan xder nasi kt situ, adaaaa... kabsa ada per!.. tp kabsa Lubanan rasa kurang power la... nyesal plak nanti kan..

ok.. since cik abg xder kt umah sehari suntuk ni sb sibuk ber'open-day' di beach camp dgn geng2 seopis dia.. xpayah susah2 nk pikir masak apa utk lunch.. pikir nk masak utk berbuka je.. sudah pastilah simple menu yg dh lama semak dlm kepala aku ni.. apakahhh?? shhhhh!! belakang citer ok..  peace!!