Selasa, 7 April 2009

Dapur Shafir - Spaghetti la plak!

Salam 4 Allz...

Kali ni semangat nak mengupdate blog semakin meningkat memandangkan pepagi hari kt KSA ni masa ke pasar ngan masa menghantar anak kesekolah telah 100% dimansuhkan. Jadi, masa tu sume digantikan dengan menghadap komputer jew lah..... abis tuh nak wat ape lagi.... nak tidur semula, kita ni klu dah bangun tu...mesti takleh nak tido semula.... nak wat kerja lain.... dah takde kerja.... rumah pun masih kosong lg.... kerja2 mengemas dah kurang 75%... takkan nak masak lunch pepagi buta kottt!! tak bes lew... dah rajin sangat lew tuhhh!!!... baik dok mengadap laptop, leh gak tengok2 berita terkini kt mesia sana tuh...

Tapi, bila dah ngadap laptop, sibuk lak nak nengok blog sendiri yg kekadang tuh...kenkawan ada anta msg kt cbox kita tu...nak gak di balas...nanti owang kata kita sombong lak....hehehe. Dan bila dah nengok blog ada rasa nak update plak, tapiiii.... kenkadang tak tau ape nak di update kan....kuikuikui.... skang ni senang aje, klu dah takde cerita sensasi lagi terkini yg nak dikongsikan dengan kenkawan maya sume....kita 'tepek' kan aje resepi2 yg kita dok hadap hari2 kat dapur tuh.... kamera pun kita letak kt daur jew.... senang....pas masak trus aje amek gambar... (klu masakan tu...ala2 sedap mata memandang lew, walau rasa tak lew sesedap mana...hehehe). Kita respect sngt pd blog www.cik neeza.blogspot tuh.... ada jew idea nak di kongsi sama, camner hekkk (loghat org Johor ni...mesti ada 'hekk' kt belakang). Nak kena kaji tuh...hehehe!!

Dari kita terus melalut tak tentu pasal, jom kita tengok ape lew cik Fid masak kalau tak hari ni, pasti semalam nyew menu....hehehe.. layan lah jab....dr xde ape2 nak di pandang kt blog sempoi kita ni...kannnn??



HOME MADE SPAGHETTI @ SHAFIR KASIH ABADI
~*~*~*~*~*~*~*********~*~*~*~*~*~*~


(fotographer/tukang hias & hidang/deco : cik PU3 Nea)






Bahan2 :~ nak wat nih..//:p
*
*

*
Selain dr :-
bawang besar putih a.k.a bwng jepun kot (di potg dadu)
Bawang putih (di mayang halus)
Minyak Olive (klu ada lew)
Oregano/mixed herbs/black papper/mozarella cheese
Tommato lonjong dr Al-Taie (yg lain pn boley gak - kita buat dia...suka hati lew!)
Klu boley kuarkan dan potong dadu gak sb dia sebijik2 kt dlm tuh.

Spaghetti lew.... di rebus sampai lembut

(klu pki mihoon kena tuka nama lak nanti - lg pn kt KSA ni mihoon tu mahal.. spaghetti murah)

Daging hancur
(kita guna daging ayam.... klu nak guna lembu ke, kambing ke, unta ke.. suka korang lew)


Cara Masak plak :-
  1. Panaskan air untuk rebusan spaghetti tadi - rebuskan samapi lembut
  2. Untuk sos pulak, pansakan minyak olive (minyak zaitun) dan tumis bawang putih dan bawang besar jangan sampai kuning cam org biasa buat tuh.....
  3. Masukan daging hancur dan tomatto lonjong tadi
  4. Biar sampai mendidih... klu perlu masukan air (tp skit aje...nanti cair x bes plak)
  5. Masukan pulak kesemua herbs tadi bersama garam, gula dan sebuk perasa
  6. Setelah siap, masa menghidang baru taburkan cheese diatas (pd sesiapa yg suka aje)
Ok la tu untuk kali ni..... sat lagi nak pi dapur ni, nak prepare bahan2 nak wat **toot** (rahsia...!!) untuk majlis agama di rumah President KRMJ malam ni. Klu ada kekurangan pd resepi kt atas tu silalah tambah senlili.....ahaks!! Stop luluuuu..... seee yaaa..!!

Tiada ulasan: