Isnin, 27 April 2009

Dapur ku lagi - Menu Malaysia

Salam 4 allz,


Memandangkan takde citer menarik yg nak di 'sensasikan' kt dalam blog sempoi ni, macam biasa lah.... apa lagi kalau bukan tentang masakan ku diperantauan. N3 yg lepas kita dok tepek masakan ala2 barat, tp kali ni kita tepek plak masakan ala2 kampung di Malaysia nun. Di Saudi ni nak dapatkan sayur2 berdaun, serta ulam-ulaman memang susah sesangat, dan kalau terjumpa tu rasa hepi tak terkata.....ni yg terus ku tepek kt dlm blog nak bagitau sume orang laaa konon, especially sedara mara kita kt mesia tu dan juga kenkawan yg bakal datang kesini.

Kesemua stok2 sayuran ni kita dapatkan dimana lagi kalau bukan kt kedai siam di Al-Khobar tu. Puas jugak cik hubby ku merentasi segala lorong yg ada kt situ semata-mata nak memenuhi permintaan si isteri yg ala2 mengidam nak makan menda ni semua....(ingat org mengandung jew bleh mengidam nak makan itu ini ker!!). Puas lew cik As kita promosikan kedai siam tu pada semua kenkawan yg belum tahu kat mana kedai tuh berada, siap masukan peta kt dlm blog dia lg. wat cik As, mekasih bebanyak ye tentang info tuh. Tapi kita terlupa lah pulak nak bawak si peta tu....adehhh!! maka terpaksalah cik hubby ku meredah segala lorong yg ada kt Khobar tu satu persatu sampai macam dah give-up jew muka dia......muahahaha!!!

Uppppsss....terlebih sudah....nak tayang masakan atau nak promosi si kedai siam kt khobar tu...hehehe... selalu jew lari tajuk kan....nak wat camner....dah memang haku ni terlebih cerita dari berita...(ye ke camtu dia nyew peribahasa..??) Ok...lew, jom la layan jab ape menu2 'istimewa' sesangat dari dapur cik Shafir kali ni....... (pd yg xnak layan....gi jew la baca blog org lain.....hehehehe)







Kombinasi masakan dari dapur cik Shafir - Menu ala2 kampung


Kena lah intro 1 by 1 yek.....nanti tak tau lak nama2 glamer dia kan...!!

?
?
?
?
?
?
?
?
?
?


Menu Pertama : Gulai Lemak Pahang (ni org Johor yg bagi nama!)


Bahan : Cili Merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit (dikisar halus)
Serai (dititik aje) terung (klu suka...) dan santan

Caranya : Tumis bahan kisar tadi sampai naik bau, masukan serai.... masukan santan dan terung, biar mendidih baru masukan ikan yg telah digoreng terlebih dahulu
(ikan apa2 pn boleh....asal ikan maa!)






Menu kedua : Kangkung Goreng Belacan

yg ni macam biasa jew.....harap sume org tau kan??





Menu Ketiga : Ulam-ulaman (Petai, Kacang Botol & Daun Pegaga)




Menu keempat : Sambal Tempoyak


Cukup la tu untuk kali ni, kalau ada menu menarik dari dapur ku, insyallah akan di tepek lagi mengikut mood....hiks!! buat kenkawan yg bakal berhijrah kemari, jgn dok risau....kt sini sume ada..... tak susah kalau dah tahu lubuknya......sediakan aje ongkos nyew...sb harga dia harga import maa.....nak makan nyer pasal.....pejam mata, amek and terus bayar, jgn dok compare2 lagi harga dia dgn harga kt mesia tuh....memang jauh panggang dr api....huhuhu...... ok lah dulu, seee.....yaaaa!!

Tiada ulasan: