Jumaat, 20 Februari 2009

Resepi Tradisional ~ Terung Bakar Sambal Petis

Salam semua!!!


Sebenarnyew kita ni ala-ala malu lew gaks nak letak gamba resepi kita yg tak secanggih resepi orang lain nih. Tapi kita nak jugak letak sebab kita tau ada gak orang yg suka dengan resepi ni... especially hubby kita....hehehe!! Mendaalah ni memang simple sesangat sebab dia main panggang ngan celur jew...cume sambal jew.... ala.., kalau rajin tumbuk, kalu malas korang suruh jew si makcik philips ker, maulinex ker, national ker, cik tom ker yg hancurkan. Resepi ni resepi tradisional tau.... mcm lauk orang dlm pantang bersalin. Tp sebenarnyew orang yg dalam pantang tuh takleh lew makan yekk.... kang hangin satu badan... dok mengigil atas katil... sebab si cik terung ngan cik jantung tu bawak 'angin'. Kita ni setiap kali dalam pantang mesti kena 'bentan' sebab kekadang tu kita sebat jew benda larangan yg orang tua2 dok hijau mata diaorang bila nengok kita makan yg bukan2. Haaa... dah kan!! tercerita tentang orang dalam pantang lah pulak...kuikuikui....uppps....terlebih sudah!!

Ok lah, kita pun nak gak letak resepi yg tak seberapa ni kat sini.. (suka kita lew.... nak letak ke tak.. blog kita... bukan blog awak!!). Pada sesiapa yg berminat, silalah mencubanya dirumah... jangan diluar rumah.... hehehe... (acah ajew tuh... sebenarnyew dalam dan luar leh buat..) biasanya klu kita nak wat BBQ ayam ker, hape2 ker... kita mesti selitkan cik sayur berdua ni supaya makanan tu jd seimbang... cuba lah kalau berani..!!



Inilah rupanyew : seeee..... memang tak lawa..kedut sana-sini.. tp rasanyew..perrrghh! bukan kata mak mentua, transformer lalu kt sebelah pun korang tak perasan tau!!




Bahan2 nyew:~

Terung (suka ati korang nak brapa batang)
~ Terung ni di bakar atas arang/api yg kecik sampai ada keluar bunyi 'pop' (masak lah tu)
Jantung pisang (suka lah nak brapa bijik...)
~ Macam biasa lah, celur aje sampai lembut
Bahan utk sambal :-
  • Cili hidup/cili merah le tu - 4 biji
  • Cili api - 5 biji
  • Belacan - lebih kurang 1" inci
  • Petis/otak udang - 2 sudu besar
  • Limau kasturi - 4 biji (perah airnye)
  • Buah tomato - 1 biji (potong dadu)
  • Bawang besar - 1/4 jew (dipotong dadu gak)
  • Gula - 2 sudu besar (korang rasa lew...klu tak suka manis sangat kurangkan ler)
  • Garam secukup rasa
Caranye :~
  1. Cili merah, cili api dan belacan di tumbuk atau dikisar lumat... tp kalau tumbuk guna lesung batu lagi 'power'.
  2. Setelah bahan tadi siap ditumbuk masukan petis dan gaulkan sampai rata.
  3. Masukan pula gula berserta garam dan gaul sampai rata lagi.
  4. Lastly, masukan tomatto, bawang besar dan perahan air limau kasturi tadi, gaul rata tau jangan ditumbuk lagi, nanti hancur!! setelah tu leh la dihidang bersama terung bakar dan juga jantung pisang yg telah dicelur tadi.. senang kan??
Ok lah, entry pun dah nak abih...hehehe!! cubalah yew...jangan malu2.. kalau suka a.k.a sedap leh lew buat selalu kalau tak, sekali pun dah cukup...ahaks!! b.t.w. seee yaaaa!!!

1 ulasan:

:: Leeza Joe :: berkata...

kak shafir..
nnt dtg cni leh x msk respi nihh..kecur liur tgk itu sambal..hehheh....leh cicah ikan bakar jugak tu..perghhhhh..terangkat!!!