Jumaat, 29 Mei 2009

Gulai tempoyak ikan salai di Jubail

Salam 4 allz.....


Terubat jugak windu cik tuan tanah pabila dpt mkn gulai kesukaan seisi keluarga. Kalau kat mesia ni pantang balik kampung di Segamat, Johor tu... boleh dikatakan wajib pergi cari ikan sungai utk hidangan tengahari. Biar jauh berkilo batu....huhuhu.. akan haku ajak hubby ku pergi meredah kampung2 yg ada di Segamat tu semata2 mencari ikan sungai yg fresh...., yg bestnya.. siap pergi tepi sungai utk tunggu bot2 nelayan balik bawak hasil tangkapan mereka yg dah tentunya ikan sungai lah... kt Segamat mana ada laut maa!!! Salah satu ikan feberet haku n hubby ialah ikan baung ni..., selain ikan baung, ikan2 seperti patin, tapah, lais, jelawat, kelah, seluang, ketutu dan banyak lagi yg kita tak ingat nama dia...tp yg penting ikan keli takde dlm list, sb ikan keli tak berapa nk laku kt sana.... rasa dia teramat kurang nak dibandingkan ikan2 yg kita sebutkan kt atas tadi.... harga kt pasaran pn jauh lg mahal dr ikan2 laut dalam. Atas sebab itu lah pekara wajib bg kita n hubby pepagi lagi dah pegi ke sungai menunggu pakcik2 nelayan bawak ikan2 yg akan di gulai oleh 'mak tok Qaweem' tengahari nanti.

Tapi yg kita tak sangka2, ingatkan setelah berhijrah ke Saudi ni, kita cuma boleh dapat rasa ikan2 sungai tu bila balik ke Malaysia setahun sekali nanti....huhuhu.... owwhhh...tidak...!!! tahan ajew la cik Pah... namun tanpa diduga dek tuan tanah ni... hari khamis yg baru lepas ni my hubby and me telah pergi ke Dammam sb ada urusan tertentu, disini kita mengambil peluang mengajak hubby terus pergi ke Al-Khobar utk cari stok2 brg dapur mcm biasa kt mana lg klu bukan di kedai siam tu.... maka, terpandanglah akan satu ikan salai ni, ikan baung lagi!!....halamakkk!!...besttt oooo!! klu masak gulai lemak tempoyak kesukaan kami sefamily ni... tengok harga boleh tahan... biasa lah...jauh gak ikan tu merantau...dr siam smpi ke Saudi ni, tp dah kering sb dah kena salai.... ok gak... ikan salai pn sedap gak... maka semalam hari jumaat dapatlah melepaskan rindu nak makan gulai lemak tempoyak made in Jubail.....hahaha!!


(Bahan nk wat gulai ni ::- Segengam cili padi hijau, kunyit hidup 1'inci, santan pekat, asam keping (7-8 kpg), garam, serbuk perasa dan kita guna buah tommato utk tambah masam, klu kt mesia leh letak belimbing buluh ker, asam cepu ker, buah rambai ker...lg power sehhh!!)

(Caranya ::- sonang ajew..... lebur jew semua sampai mendidih....tp api yg kecik aje tau)


Tu diaaa!! rupa gulai lemak tuh..... biarpun ikan2 itu tak nampak wajah... tp cukuplah sekadar membukak selera insan2 pengemar ikan salai atau pengemar ikan sungai ni. Lepas ni, pada sesiapa yg suka, pergi lah ke kedai siam di Khobar tu, kalau ada rezeki korang ada lagi la ikan ni.. klu dah abih pi ajew lah Malaysian Kitchen... mcm2 makanan mesia ada kt situ...hehehe...
N3 kali ni kita nak stop kt sini dulu, nak mandi and pastu nak naik umah atas jab.... skang ni.. kenkawan tangki air dah berkumpul kt atas nak belaja wat cheese-cake la plak sb cik ustazah Fadillah tak jadi dtg mengajar fardu ain arini, coz anak dia x sihat. So, utk tidak membuang masa yg memang kita kt sini tunggu tuk dok berkumpul sesama geng2 tangki air ni... maka tukang 'ajar' yg lain diimport oleh geng2 disini.... iaitu cik Nina.... selaku chef utk demo wat cheesecake ni. So, kita stop lulu.... by the way....seee yaaaa!!!! nak nengok cheese cake tu nanti tunggu next n3 k... (klu jadi cheesecake nyer.... hope jadi lew!!!)

1 ulasan:

:: Leeza Joe :: berkata...

saye mmg x prnh makan ikan baung...
ikan sungai yg mcm ade sisik jer sy makn...cam ikn keli..haruan..baung..patin..yg btk panjang2 tu mmg sy x mkn...*_^